Sposób przygotowania:
Ślimaczki z boczkiem
Nadzienie: Paprykę , pomidora i oliwki pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z posiekaną cebulką. Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Dodać do mąki wymieszanej z solą i zagnieść ciasto. Na końcu dodać olej i wyrabiać aż się całkiem wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować na duży prostokąt , posmarować ketchupem i majonezem na to równomiernie rozłożyć warzywa , boczek , doprawić przyprawami i posypać serem żółtym. Ciasto zwinąć w roladę i odstawić na 45 minut. Po tym czasie pokroić roladę na plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.