zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowe roladki z boczkiem

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Drożdżowe roladki to ciepła kolacja lub przekąska.

Drożdżowe roladki z boczkiem

Składniki:

Drożdżowe roladki z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe roladki z boczkiem
Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć najpierw boczek potem dodać cebulę i dalej podsmażać. Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu. Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Roladki smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tagi:

jajko jajka