zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Ślimaczki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ślimaczki mogą być dodatkiem do czerwonego barszczyku.

Ślimaczki z kapustą i grzybami

Składniki:

Ślimaczki z kapustą i grzybami

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • NA CIASTO
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 l wody
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z kapustą i grzybami
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.Gdy przestygnie odciskamy z wody i kroimy. Namoczone i ugotowane grzyby siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie znów chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkujemy nie za grubo, na placek rozsmarowujemy farsz i zwijamy w rulonik. Pod skosem kroimy na kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.