luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie praktycznie z tego co znalazłam w lodówce, szybkie i łatwe.. a smak... wyborny..

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro

Składniki:

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro

 

  • 200 gr ugotowanego makaronu (średnie muszelki)
  • 100 gr szpinaku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 cebuli
  • szczypta czosnku
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki ok 100 gr
  • 1 łyżeczka sosu imbirowego Tao-Tao
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła.

 

  • dodatkowo; sałata, pomidory, chrzan wasabi

Sposób przygotowania:

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro
Rozmrożony szpinak osączyć z nadmiaru wody, Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić posiekaną drobno cebulkę podsmażyć lekko i dodać szpinak oraz przyprawy. sos sojowy , szczyptę czosnku, i pieprz do smaku. Odparować z nadmiaru płynu.Szpinakiem nadziać makaronowe muszelki i odsmażyć ślimaczki na maśle. Ułożyć na dnie talerza sałatę i plasterki pomidorów, na wierzch wyłożyć ślimaczki.

Na reszcie tłuszczu na patelnię wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać sos imbirowy Tao-Tao. Przyrumienioną papryką posypać ślimaczki, resztę podać w małej miseczce obok. Dodatkowo można podać chrzan wasabi, lub sałatkę.