Sposób przygotowania:
Śliwkowe ciacho
Białka oddzielamy od żółtek. Odsypujemy dwie łyżki cukru, które będą nam potrzebne do ubicia piany z białek. Z mąki, pozostałego cukru (około 3/4 szklanki), proszku do pieczenia, margaryny, śmietany, żółtek i ziarenek wyskrobanych z laski wanilii zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części (w proporcji 1:2). Większy kawałek ciasta wkładamy do lodówki, mniejszy do zamrażarki na około 40 minut. Po upływie tego czasu, wylepiamy blaszkę większym kawałkiem ciasta i posypujemy je cienką warstwą bułki tartej. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę- pod koniec dodajemy dwie łyżki cukru. Na ciasto układamy mrożone śliwki, które posypujemy płatkami migdałów i przykrywamy warstwą ubitych białek. Zmrożony mniejszy kawałek ciasta ścieramy wprost na białka na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ciasto około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni (mniej więcej po 30 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub wyłączamy górny grzejnik).