jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowe ciasto- pycha!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto będzie atrakcyjniej wyglądać, jeśli do polania użyjemy czekolady w dwóch kolorach. jeśli upieczenie to ciasto zapewniam, że będzie ono Waszym ulubionym!

Śliwkowe ciasto- pycha!

Składniki:

Śliwkowe ciasto- pycha!

 

  • Blaszka 24x36cm

 

  • Ciasto miodowe:
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 mleko toffi,
  • 0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 2 czekolady mleczne

 

 

  • Masa:
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciasto- pycha!
CIASTO: Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je energicznie, a następnie dzielimy na dwie części. Każdą z części wykładamy na 2 przygotowane blaszki. Pieczemy kolejno po około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone miodowe ciasta studzimy. MASA: W 0,5 litry wody rozpuszczamy galaretki i studzimy je. gdy galaretki zaczną tężeć ucieramy masło z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę. ubita łączymy z masłem. Do całości dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy na pierwsze upieczone ciasto miodowe. Przykrywamy drugim ciastem i odstawiamy do zastygnięcia.Po zastygnięciu ciasto smarujemy masa krówkową. na to układamy pokrojone śliwki. Całość polewamy rozpuszczona czekoladą. Odstawiamy by czekolada zastygła.Ciasto odkładamy do lodówki do zastygnięcia.