Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Śliwkowiec wg Marta1986

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto z kremem z dodatkiem śliwek

Śliwkowiec wg Marta1986

Składniki:

Śliwkowiec wg Marta1986

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania śliwek kalifornijskich
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec wg Marta1986
Jajka ubić z cukrem na puch.Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem.Wymieszać.Ciasto przelać do formy z papierem do pieczenia.Piec w piekarniku ok.30-40 minut w 180 stopniach. Krem.Budyń rozrobić według przepisu na opakowaniu na mleku.Ostudzić.Masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Śliwki pokroić w paseczki. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.Posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć krem.Następnie przykryć wierzch biszkoptu i ponownie posmarować dżemem i kremem.Na całość wyłożyć pokrojone śliwki.Polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.