misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Śliwkowy przekładaniec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto na każdą porę roku.

Śliwkowy przekładaniec

Składniki:

Śliwkowy przekładaniec

 

  • 1 opakowanie śliwek mrożonych lub tyle samo świezych
  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • szklanka bialego wina
  • duży kubek kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. zelatyny instant
  • mała puszka brzoskwiń do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwkowy przekładaniec
Śliwki wydrylować, posypać 4 łyżkami cukru i chwilkę poddusić.
Masło,20 dkg cukru,cukier waniliowy i jajka utrzeć.Dodać otartą skórkę z cytryn,mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Upiec w prodiżu lub w tortownicy 2 placki, ostygnięte nasączyć winem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami, połączyć z żelatyną wg przepisu na opakowaniu.
Na placek wyłożyć smazone śliwki, pozostawiając kilka do dekoracji i część bitej śmietany.Przykryć drugim ciastem, posmarować resztąbitej smietany, udekorować brzoskwiniami i połówkami śliwek.