jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słodka choinka na świąteczny stół

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Taki deser na świątecznym stole cieszy się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród maluchów. Dodatkowo pełni także rolę oryginalnego „stroika” .

Słodka choinka na świąteczny stół Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słodka choinka na świąteczny stół

SKŁADNIKI:

  • 200 gram - ekspandowane proso,
  • 600 gram cukierków krówki,
  • 200 gram masła,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • przyprawa do piernika do smaku,
  • gwiazdki anyżu do dekoracji,
  • posypka w kształcie gwiazdek do dekoracji,
  • styropianowy stożek na choinkę o wysokości 25 cm,
  • drewniane wykałaczki,

Sposób przygotowania:

Słodka choinka na świąteczny stół

ETAP 1

Słodka choinka na świąteczny stół
Maśło i krówki razem umieszczamy w garnku

Po odwinięciu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane wraz z masłem umieszczamy w garnku. Całość stawiamy na gazie i na wolnym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

ETAP 2

Słodka choinka na świąteczny stół
Masę doprawiamy przyprawą do piernika

W trakcie podgrzewania do masy dodajemy śmietanę oraz przyprawę do piernika. Gotową, krówkowo-piernikową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 3

Słodka choinka na świąteczny stół
Do prezstudzonej delikatnie masy dodajemy proso

Następnie dodajemy do niej proso.

ETAP 4

Słodka choinka na świąteczny stół
Proso dokładnie łączymy z masą krówkową

Całość dokładnie mieszamy na pomocą drewnianej łyżki, tak by proso zostało dokładnie oblepione masą. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. U mnie o średnicy około 2,5 cm. Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.

ETAP 5

Między czasie styropianowy stożek okręcamy papierem do pieczenia. Wykałaczki skracamy, przełamując na połowę. Na tak przygotowane nabijamy zastygnięte kulki (jeśli nie pozostawimy do ich wcześniej do zastygnięcia, będą nam się zsuwać z wykałaczek!). Tak przygotowane wbijamy koło siebie do przygotowanego stożka. Formowanie choinki zaczynamy od dołu. Gotową choinkę dowolnie dekorujemy. U mnie są do cukrowe gwiazdeczki, anyż i złota wstążka.