Sposób przygotowania:
Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmiennąETAP 1:
Warzywa umyć. Kapustę poszatkować.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić kapustę z marchewką, dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.
ETAP 2:
Obraną cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć wędzonkę, gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę.
Smażyć na rumiano.
ETAP 3:
Mięso przełożyć do garnka z kapustą, wszystko razem wymieszać.
ETAP 4:
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą 1-2 cm nad wysokością składników.
Gotować kolejne 15-20 min.
ETAP 5:
Wsypać kaszę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Gotować do miękkości składników.
Danie podawać gorące, samo lub ze świeżym pieczywem.