SUPERPRZEPIS

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (4)

Rozgrzewające, syte danie. Warzywa oraz kasza rozpływają się w ustach, wędzonka niezwykle podkreśla smak.

Składniki:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

 

  • 1 średniej wielkości główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 700 g wędzonki wieprzowej
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyża ziarenek ziela angielsiego
  • 200 g. kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

ETAP 1:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Warzywa umyć. Kapustę poszatkować.

Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić kapustę z marchewką, dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.

ETAP 2:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Obraną cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.

Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć wędzonkę, gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę.

Smażyć na rumiano.

ETAP 3:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Mięso przełożyć do garnka z kapustą, wszystko razem wymieszać.

ETAP 4:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Zalać wodą 1-2 cm nad wysokością składników.

Gotować kolejne 15-20 min.

ETAP 5:

Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Wsypać kaszę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Gotować do miękkości składników.

Danie podawać gorące, samo lub ze świeżym pieczywem.