Sposób przygotowania:
Słodka kostka z rurkami
Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić lub drobno posiekać. Margarynę roztopić. Białka ubić na sztywno dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami dodać do ciasta i wlać ostudzoną margarynę. Ciasto rozlać na 3 blachy i piec 40 minut w temp 180 stopni.
Masa:
Orzechy zmielić, zalać 1 szkl zagotowanego mleka i odstawić aż napęcznieją. W jednej szkl mleka rozmieszać mąki, a resztę zagotować z cukrem wlać mąkę dodać orzechy i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, dodać budyń.
Orzechy w karmelu:
Orzechy posiekać. Margarynę roztopić na patelni z miodem i cukrem dodać orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić lekko.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z cukrem dodać mleko i mleko w proszku.
Przełożenie: placek - 2/3 masy orzechowej - powciskać orzeszki ziemne - ułożyć rurki - II placek - reszta masy - orzechy w karmelu - III placek - polewa
Orzechy zmielić lub drobno posiekać. Margarynę roztopić. Białka ubić na sztywno dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami dodać do ciasta i wlać ostudzoną margarynę. Ciasto rozlać na 3 blachy i piec 40 minut w temp 180 stopni.
Masa:
Orzechy zmielić, zalać 1 szkl zagotowanego mleka i odstawić aż napęcznieją. W jednej szkl mleka rozmieszać mąki, a resztę zagotować z cukrem wlać mąkę dodać orzechy i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, dodać budyń.
Orzechy w karmelu:
Orzechy posiekać. Margarynę roztopić na patelni z miodem i cukrem dodać orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić lekko.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z cukrem dodać mleko i mleko w proszku.
Przełożenie: placek - 2/3 masy orzechowej - powciskać orzeszki ziemne - ułożyć rurki - II placek - reszta masy - orzechy w karmelu - III placek - polewa
marietta
kinga66