Sposób przygotowania:
Tort z kremem budyniowym.
Żółtka ucieramy z cukrem i wodą, aż masa będzie puszysta i jasna. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w średnio gorącym piekarniku. Prażymy orzechy na suchej patelni. Połowę zostawiamy do dekoracji, resztę mielimy lub siekamy.Gotujemy budyń z dodatkiem cukru i kakao. Studzimy go mieszając, by nie powstał kożuch. Miksujemy masło. Małymi porcjami dodajemy budyń nie przerywając miksowania. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, dolny skrapiamy połową alkoholu, smarujemy go dżemem a następnie warstwą kremu. Posypujemy żurawiną zostawiając niewielką część do dekoracji.Nakładamy drugi blat na górę, skrapiamy go alkoholem. Jeśli tort będą jadły dzieci zastępujemy alkohol sokiem lub syropem cukrowym. Cały tort smarujemy kremem. Odrobinę zostawiamy do dekoracji. Boki oprószamy zmielonymi orzechami. Górę dekorujemy kremem, żurawiną i orzechami. Na końcu topimy czekoladę i dekorujemy nią tort.