Sposób przygotowania:
Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do gotowej piany wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy. Obrane i roztłuczone orzechy dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy a następnie wsypujemy 2-krotnie przesianą mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 30 min w temp 160 st C (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Krem: W garnku gotujemy 1/2 l mleka. W 250 ml mleka mieszamy dwie torebki budyniu. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany proszek i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem a następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i miksujemy. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Dolny placek smarujemy kremem (ok 3/4 ilości), przykrywamy drugim i pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy potłuczonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki na ok 3- godziny. Smacznego :)