paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i bardzo smaczne ciacho :) biszkopt z orzechami przełożony kremem budyniowym

Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym

 

 

  • Krem:
  • 2 op budyniu czekoladowego (z cukrem, na 1/2 l mleka)
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do gotowej piany wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy. Obrane i roztłuczone orzechy dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy a następnie wsypujemy 2-krotnie przesianą mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 30 min w temp 160 st C (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Krem: W garnku gotujemy 1/2 l mleka. W 250 ml mleka mieszamy dwie torebki budyniu. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany proszek i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem a następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i miksujemy. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Dolny placek smarujemy kremem (ok 3/4 ilości), przykrywamy drugim i pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy potłuczonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki na ok 3- godziny. Smacznego :)
Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Miksujemy białka na pianę, dodajemy cukier i żółtka a następnie dodajemy posiekane orzechy i przesianą mąkę
Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy ok 30 min
Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół
Orzechowy biszkopt z kremem budyniowym
Placki przekładamy kremem, wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy orzechami