Sposób przygotowania:
Słodkie ala torciki
Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i 9 łyżek bardzo zimnej wody, ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, beza ma być sztywna i szklista. Kiedy bardzo dokładnie ubijemy białka to ostrożnie mieszamy je z żółtkami i dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Forme do pieczenia (36 cm na 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 30 min.Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na trzy placki. Galaretkę rozpuścić w 3.3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, do zimnej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Masa: Serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać do niego śmietankę , następnie całość ubijać razem jeszcze kilka minut. Jeden placek z ciasta umieścić ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą galaretką, przykryć drugim plackiem, następnie drugi placek dokładnie nasączyć kawą i posmarować masą z serka, przykryć trzecim plackiem. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i rozpuścić, płynną czekoladą polać wierzch ciasta i ozdobić różyczkami z ubitej dodatkowej śmietanki wymieszanej z cukrem waniliowym.Moje różyczki dodatkowo były ozdobione z wiśniami wyjętymi z nalewki :) , przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.