kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Wielkanocne ciastka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka w kształcie jajek sadzonych w sam raz na Wielkanoc :)

Wielkanocne ciastka

Składniki:

Wielkanocne ciastka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciastka
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier potem żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Gotowe ciasto wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm. Piec w 180*C około 15 minut ( do suchego patyczka). Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć. Małym kieliszkiem wykrawać z brzoskwiń kółeczka. Ubić na sztywno śmietanę. Roladę posmarować dżemem, zwinąć i pokroić w 1 cm plastry. Na każdy plaster wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę i jedno kółeczko z brzoskwini, formować kształt jajek sadzonych. Gotowe ciasteczka odstawić do schłodzenia. SMACZNEGO!