misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Słodkie pieczarki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaskakujące kruche ciasteczka w kształcie pieczarek do kawy lub herbaty...

Słodkie pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie pieczarki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie pieczarki
Obie mąki wymieszać z sodą i przesiać.
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy jajko ciągle ucierając. Do utartej masy wsypujemy stopniowo wymieszane mąki z sodą mieszając mikserem ciasto aż powstaną grudki ciasta. Zlepiamy ciasto rękami w jedną kulę. Odkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (wielkość zależy od posiadanej butelki) i układamy w odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest dość luźne przy formowaniu kulek należy dłonie obsypać mąką. Szyjkę butelki maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w kulkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-18 minut (w zależności od wielkości).
SMACZNEGO!
Słodkie pieczarki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko ciągle ucierając...
Słodkie pieczarki
Rękami zlepiamy grudki ciasta aby uzyskac jedną kulę ciasta, ciasto schładzamy...
Słodkie pieczarki
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, ręce nalezy obsypac mąką...
Słodkie pieczarki
Szyjke butelki maczamy w kako i wkładamy delikatnie w kulkę formując nóżkę pieczarki...