Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 322]

Słodkie vol-au-vent

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Choć tradycyjny vol-au-vent jest pracochłonny, to zawsze można kupić gotowe ciasto francuskie i przygotować pyszną przekąskę w kilka minut.

Słodkie vol-au-vent Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słodkie vol-au-vent

 

  • 1 opakowanie ciast francuskiego
  • żółtko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie vol-au-vent
W cieście francuskim wyciąć krążki o średnicy 6-7 cm. W 2/3 liczby krążków kolejno powycinać mniejszym wykrojnikiem tzw."pokrywki" dla naszych koszyczków. Wyjąć "pokrywki" z reszty ciasta. Otrzymamy pierścienie. Na każdy pojedynczy krążek potrzebujemy dwa pierścienie oraz jedną pokrywkę. Pełny krążek smarujemy żółtkiem i nakładamy dwa pierścienie, smarujemy żółtkiem. Pokrywki należy również posmarować żółtkiem, ale piec oddzielnie. Gotowe foremki i pokrywki piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 min. Upieczone foremki wypełnić wiśniami, pokrojonym bananem, mandarynką i borówką. Posypać startą czekoladą. Można napełnić bitą śmietaną, budyniem lub innymi owocami wg własnych upodobań. Pokrywkami zamknąć vol-au-vent.
Słodkie vol-au-vent
Etap 1 Na jedną przekąskę potrzebujemy jeden pełny krążek, dwa pierścienie i jedną pokrywkę.
Słodkie vol-au-vent
Etap 2 Na całym krążku układamy po dwa pierścienie i smarujemy żółtkiem.