Słodko-kwaśny kurczak balti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla pracusiów, którzy lubią powiew egzotyki na talerzu. Potrawa jednogarnkowa, prosta, sycąca i zajmująca tylko 20min.

Słodko-kwaśny kurczak balti

Składniki:

Słodko-kwaśny kurczak balti

 

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki czatni z mango
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru kryształ
  • 4 łyżki oleju kukurydzianego
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2/3 kubka wody
  • 2 łyżki chudej śmietany
  • 2 posiekane zielone chilli

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśny kurczak balti
Kurczaka myjemy, kroimy w dość dużą kostkę. W misce łączymy 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę soli,1 i 1/2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę rozgniecionego czosnku, 2 łyżki cztni z mango, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę chilli. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. W głębokim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju kukurydzianego, zmniejszamy ogień, wlewamy przygotowaną wcześniej masę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 min. Dodajemy kurczaka i mieszamy, aż mięso pokryje się sosem. Dolewamy 2/3 kubka wody, aby rozcieńczyć sos i gotujemy 7 min. Wrzucamy świeże chilli i wlewamy 2 łyżki śmietany. Trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze 2 minuty i podajemy. Smacznego!