Sposób przygotowania:
Słoikowa kiełbasa z karkówki z boczkiem i czubricą
Mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Do zapeklowanego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek, czubricę i dużą szczyptę pieprzu, mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie łączymy wszystkie składniki. Mięso przekładamy do 3 wyparzonych słoiczków o pojemności około 370 ml, dokładnie ugniatamy. Słoiczki zamykamy. Pasteryzujemy przez 60 minut od momentu zagotowania, po upływie 24 godzin przez 40-45 minut, a trzeciego dnia przez 30 minut. Tak zapasteryzowana kiełbasa słoikowa może stać w chłodnym miejscu nawet przez pół roku. Jeśli mięso planujecie zjeść maksymalnie w ciągu tygodnia (i w tym czasie będziecie je przechowywać w lodówce), wystarczy je gotować raz- przez około 90-100 minut.