SUPERPRZEPIS

Słoikowe babeczki truskawkowe

  • 17
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Słoikowe babeczki truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Słodkie i smaczne babeczki truskawkowe - nawet prosty słoik może posłużyć za foremkę na babeczki!

Składniki:

Słoikowe babeczki truskawkowe

 

  • 300 g mąki koszalińskiej typ 500
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka ( rozmiar M )
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • Dodatkowo :
  • margaryna Kasia do wysmarowania słoików
  • bułka tarta
  • 4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml )
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Słoikowe babeczki truskawkowe
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ). Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.



Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale. Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków. Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut. Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.
Słoikowe babeczki truskawkowe
słoiki wysmarować margaryną i wysypac bułką tartą
Słoikowe babeczki truskawkowe
wymieszac osobno suche i mokre składniki
Słoikowe babeczki truskawkowe
potem połączyć mokre składniki z suchymi
Słoikowe babeczki truskawkowe
a potem napełnić słoiki ciatem i upiec babeczki

Tagi:

jajko tarta jajka