Sposób przygotowania:
Słone przekąski z ciasta francuskiego.
Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Piersi pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, posypać papryką słodką w proszku, dość mocno posypać przyprawą gyros, wlać trzy łyżki oliwy z oliwek, wszystko dokładnie wymieszać. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Ser należy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, wycisnąć niewielką ilość ketchupu na każdy kwadrat, dokładnie go rozprowadzić po cieście, ułożyć łyżeczkę usmażonego kurczaka, następnie kilka kostek sera, lekko złożyć ciasto rogami do środka, następnie po złożeniu sakiewki posmarować wierzch oliwą z oliwek. Tak przygotowane sakiewki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 12 minut. Sakiewki nadają się do zjedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego :)
Smacznego :)