Sposób przygotowania:
Słoneczne bułeczki
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać rozczyn jajko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki, dnem mniejszej szklanki na środku zrobić delikatne wgłębienie. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować ubitym jajkiem i w miejscu wgłębienia ułożyć plasterki brzoskwiń. Bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem brzeg bułeczek posypać cukrem. Piec w temp. 190 st około 15-20 min .
edytaha
jaNina
iziona