angel29

angel29

Kucharz
[Przepisów: 6]

Słonecznikowa rozkosz:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ulubione ciasto mojego męża:)

Słonecznikowa rozkosz:)

Składniki:

Słonecznikowa rozkosz:)

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl.mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwaśny)

 

  • MASA KRÓWKOWO - SŁONECZNIKOWA
  • 40 dag słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kost.margaryny

 

  • 1 kostka masła
  • 1 puszka masy krówkowej

 

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowa rozkosz:)
BISZKOPT:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i resztę składników. Piecz 20 min. w temp.180 C. Gdy biszkopt przestygnie przełożyć dżemem. MASA:  Słonecznik, 2 łyżki cukru i pół kostki margaryny włożyć do garnka, uprażyć ok. 5 minut. Następnie rozłożyć słonecznik na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na ok. 10 minut. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć z masą krówkową. Dodać uprażony słonecznik i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. BITA ŚMIETANA : Składniki ubić. Wyłożyć na masę krówkową. Posypać kakao.

Tagi:

biszkopt