Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Ślåski krupniok na góralską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ślånski krupniok czyli kaszanka, po góralsku, hej!

Ślåski krupniok na góralską nutę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ślåski krupniok na góralską nutę

 

  • Na cztery osoby potrzeba:

 

  • 4 krupnioki (najlepiej swojskie, ze świniobicia)
  • 8 niedużych ziemniaków
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 60 - 75 dag kapusty kiszonej
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Ślåski krupniok na góralską nutę
Tradycyjne danie Śląskie przyrządzone wg przepisu górali beskidzkich - też Śląsk. Ugotuj ziemniaki w łupinach na półtwardo - ok. 10 minut. Przygotuj pakieciki z folii aluminiowej: na spodzie połóż plaster boczku, na niego wyłóż kapustę, na górę znowu plaster boczku i na szczycie - krupniok. Obłóż w koło ugotowanymi, pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, posyp majerankiem i zawiń w folię. Włóż pakieciki do nagrzanego 220 - 230 st. C piekarnika (termoobieg) i piecz ok. 45 - 50 minut. Po tym czasie otwórz pakieciki, przełącz piekarnik na górną grzałkę i dopiekaj jeszcze ok. 15 minut, aż skórka kaszanki stanie się chrupiąca. Podawaj (koniecznie) z zimnym piwem.
Ślåski krupniok na góralską nutę
Ułóż składniki na folii aluminiowej i zapakuj.
Ślåski krupniok na góralską nutę
Po 45 minutach otwórz pakieciki i dopiecz, aby krupniok był chrupiący.