Sposób przygotowania:
Ślåski krupniok na góralską nutę
Tradycyjne danie Śląskie przyrządzone wg przepisu górali beskidzkich - też Śląsk. Ugotuj ziemniaki w łupinach na półtwardo - ok. 10 minut. Przygotuj pakieciki z folii aluminiowej: na spodzie połóż plaster boczku, na niego wyłóż kapustę, na górę znowu plaster boczku i na szczycie - krupniok. Obłóż w koło ugotowanymi, pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, posyp majerankiem i zawiń w folię. Włóż pakieciki do nagrzanego 220 - 230 st. C piekarnika (termoobieg) i piecz ok. 45 - 50 minut. Po tym czasie otwórz pakieciki, przełącz piekarnik na górną grzałkę i dopiekaj jeszcze ok. 15 minut, aż skórka kaszanki stanie się chrupiąca. Podawaj (koniecznie) z zimnym piwem.