Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Smaczniutki torcik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy zacznie się go jeść nie można skończyć.

Smaczniutki torcik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smaczniutki torcik

 

 

  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Smaczniutki torcik
Przygotowanie biszkoptu: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodajemy cukier. Całość ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, mieszamy łyżką i dodajemy po trochę mąki z kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką na gładką masę. Wylewamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem blaszkę, pieczemy ok. 20 min w temp 180’. Przygotowanie kremu: Ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie dodawać po łyżce już zimnego budyniu. Na końcu dolewać soku z cytryny nadal mieszając. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół. Kremem wysmarować pomiędzy warstwami biszkoptu, a także górę oraz boki. Boki ciasta obkleić migdałami, a górę udekorować owocami.
Smaczniutki torcik
Super kwaskowa masa w połączeniu ze słodkim biszkoptem i kwaskowatymi owocami.