Sposób przygotowania:
Smaczny placek czereśniowy
Przygotowanie:
Przebrane dojrzałe czereśnie umyć,osączyć,wydrylować z pestek.Skropić obficie np.wytrawną wiśniówką i wymieszać.Żółtka rozmieszać z cukrem,wlać mleko i śmietankę.Dosypywać na przemian mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.Całość wymiksować.Białka ubić na sztywno,delikatnie wymieszać z ciastem.Przygotować blachę: wysmarować masłem,obsypać bułką tartą,pozostałość strzepnąć.Układać po kolei porcjami namoczone w alkoholu czereśnie.Zalać obficie ciastem,wyrównać.Piec w temp.170 s.c ok.30 minut.
Przebrane dojrzałe czereśnie umyć,osączyć,wydrylować z pestek.Skropić obficie np.wytrawną wiśniówką i wymieszać.Żółtka rozmieszać z cukrem,wlać mleko i śmietankę.Dosypywać na przemian mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.Całość wymiksować.Białka ubić na sztywno,delikatnie wymieszać z ciastem.Przygotować blachę: wysmarować masłem,obsypać bułką tartą,pozostałość strzepnąć.Układać po kolei porcjami namoczone w alkoholu czereśnie.Zalać obficie ciastem,wyrównać.Piec w temp.170 s.c ok.30 minut.