lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Smakołyk biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt wyszedł smaczny jednak polecam aby go najpierw nasączyć ponczem wtedy będzie jeszcze lepszy .

Smakołyk biszkoptowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smakołyk biszkoptowy

 

  • Biszkopt:

 

  • 5 jaj

 

  • 5 łyżek mąki tortowej

 

 

  • cukier 150 gram

 

  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Krem truskawkowy:
  • 20 dag margaryny, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 2 szklanek truskawek kupiłam w biedronce
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Krem rumowy :

 

 

  • 8 łyżek cukru

 

 

  • 1/2szkl rumu

 

 

  • 2 łyżki masła czekoladowego

Sposób przygotowania:

Smakołyk biszkoptowy
Biszkopt: Jaja jak zawsze ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek . Krem truskawkowy :) Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam. Krem rumowy: Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt.
Smakołyk biszkoptowy
Ubiłam jaja na puch dodałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zamieszałam łyżką
Smakołyk biszkoptowy
Przełożyłam ciasto do formy prostokątnej wyłozonej papierem do pieczenia piekłam 35 minut w 170 stopniach
Smakołyk biszkoptowy
Biszokp ostudzony przekroiłam w poprzek i posmarowałam kremmem truskawkowym
Smakołyk biszkoptowy
Wierzch biszkoptu posmarowałam kremem rumowym i do lodówki na godzinkę