Sposób przygotowania:
Smakowity kociołek
Należy przygotować niezbędne składniki na danie. Następnie wyszorować pod bieżącą wodą ziemniaki, obrać je, opłukać i osuszyć i pokroić w talarki, pomidory umyć pod bieżącą wodą, sparzyć w celu usunięcia skórki, obrać skórkę i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w talarki, karkówkę opłukać, osuszyć pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kosteczkę. Paprykę czerwoną umyć pod bieżąca wodą, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i zapiekać z odrobiną masła w piekarniku w temperaturze około 180 stopni C. Kiedy będą już na wpół miękkie, wsypać mąkę, przykryć naczynie. Łyżka umaczaną w tłuszczu nakładać porcje dania na talerze, polać tłuszczem.