Sposób przygotowania:
Smakowity królik w musztardzie
Tuszkę królika opłukać, osuszyć i podzielić na 6 części. Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą, dodać sól i pieprz. Kawałki mięsa posmarować tak przyrządzoną miksturą, ułożyć jeden obok drugiego w rynience do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 260°C przez 10 minut. Następnie zalać 125 ml wody, po czym piec dalsze 10 minut, od czasu do czasu skraplając sosem z pieczenia. Wyjąć z pieca. Królika przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Do rynienki wlać wino i mieszać drewnianą łyżką do niemal całkowitego odparowania. Dodać śmietankę i ogrzewać, cały czas intensywnie mieszając tak, by nie dopuścić do zagotowania się sosu. Zdjąć z ognia, doprawić solą i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać królika.Propozycja podania: wyśmienicie smakuje z gotowanymi warzywami. Można to danie też podawać z kładzionymi kluseczkami. Mięso królicze, jeśli kupujemy je zamrożone, powinno być rozmrażane bardzo wolno, najlepiej w lodówce.