Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Smalec swojski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.

Smalec swojski

Składniki:

Smalec swojski

 

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Smalec swojski
Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.