misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie pomarańczowym....

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie

Składniki:

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie

 

  • 1 łyżka margaryny
  • 2 średnie dymki, pokrojone w kawałki
  • 100ml półtłustego mleka
  • 600 g ziemniaków
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula pokrojona wzdłuż
  • 400 g wątróbki jagnięcej, pokrojonej
  • skórka pomarańczowa do przybrania\
  • SOS:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 małe pomarańcze, pokrojone w kawałki

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie
W rondelku rozpuścić margarynę. Włożyć dymkę i dusić przez chwilę. Dodać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć. Ugotować ziemniaki, odcedzić, utłuc i doprawić do smaku. Dodać tyle mleka z dymką, aby uzyskać właściwą konsystencję. Włożyć do piekarnika, aby nie ostygły. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Czerwoną cebulę smażyć, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Zdjąć cebulę z patelni i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć wątróbkę, w razie potrzeby dodać przedtem trochę oliwy. Szybko smażyć paski wątróbki, często przewracając- wystarczy 4-5 minut. Wątróbkę zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Przygotować sos: na patelnię wlać ocet, dodać kawałki pomarańczy i smażyć, aż utracą przezroczystość. Na 4 talerze nałożyć po porcji ziemniaków, na wierzch cebulkę i wątróbkę, całość polać sosem. Podawać natychmiast przybrane skórką pomarańczową.