Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Smażone i duszone kurki z czosnkiem, imb

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, i dekoracyjne wizualnie kurki

Smażone i duszone kurki z czosnkiem, imb

Składniki:

Smażone i duszone kurki z czosnkiem, imb

 

  • kurki (grzybki) - 50 - 60 dag
  • posiekany korzeń imbiru - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • czosnek - 2 ząbki

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone i duszone kurki z czosnkiem, imb
Kurki dokładnie umyć, osuszyć, jeśli są duże pokroić. Czosnek i imbir posiekać Rozgrzać patelnię i na rozgrzaną oliwę włożyć najpierw czosnek i imbir,a po 2 minutach smażenia się czosnku i imbiru dokładamy kurki i smażymy razem - od czasu do czasu mieszając - około 10 minut na średnim ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką i jeszcze dusimy, stale mieszając przez 2 - 3 minuty. Podajemy od razu, gorące jako przystawkę do frytek, ryżu na sypko, ziemniaków z wody i makaronu.

Tagi:

kurki grzyby