Sposób przygotowania:
Smażone kulki z ziemniaków
1. Ziemniaki trzeba obrać i dokładnie umyć, następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie dokładnie odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, następnie dokładnie je wystudzić, do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać obie mąki i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki pszennej.
2. Następnie z ciasta toczyć niewielkie kuleczki i obtaczać je w bułce tartej.
3. W garnku rozgrzać olej, partiami wrzucać przygotowane kulki ziemniaczane i smażyć po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
4. Tak usmażone podawać i smacznego życzę.
2. Następnie z ciasta toczyć niewielkie kuleczki i obtaczać je w bułce tartej.
3. W garnku rozgrzać olej, partiami wrzucać przygotowane kulki ziemniaczane i smażyć po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
4. Tak usmażone podawać i smacznego życzę.
kasia900
Babeczka35
Bardzo polecam takie kulki :)
gusia1000
Babeczka35
W takim razie polecam zrobić.