Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Smażone kulki z ziemniaków

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, można podać je z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków.

Smażone kulki z ziemniaków

Składniki:

Smażone kulki z ziemniaków

Na kulki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Smażone kulki z ziemniaków
1. Ziemniaki trzeba obrać i dokładnie umyć, następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie dokładnie odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, następnie dokładnie je wystudzić, do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać obie mąki i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki pszennej.

2. Następnie z ciasta toczyć niewielkie kuleczki i obtaczać je w bułce tartej.

3. W garnku rozgrzać olej, partiami wrzucać przygotowane kulki ziemniaczane i smażyć po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Tak usmażone podawać i smacznego życzę.