Sposób przygotowania:
Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Pokruszone drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru. Wlać letnie mleko, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Do miski przesiać resztę mąki, dodać odrobinę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie dodać utarte żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po kwadransie ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kawałki, utoczyć cienkie wałeczki, następnie połączyć dwa kolory razem, zwijać i formować precelki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do zimnego oleju dodać spirytus, rozgrzać wkładać precelki i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
marietta