Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Smażone precelki z ciasta drożdżowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dwukolorowe precelki smażone w głębokim tłuszczu to oryginalny pomysł na karnawałowy pyszny poczęstunek.

Smażone precelki z ciasta drożdżowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone precelki z ciasta drożdżowego

 

  • Ciasto:
  • 5 dkg margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 10 dag czekolady deserowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Pokruszone drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru. Wlać letnie mleko, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Do miski przesiać resztę mąki, dodać odrobinę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie dodać utarte żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po kwadransie ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kawałki, utoczyć cienkie wałeczki, następnie połączyć dwa kolory razem, zwijać i formować precelki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do zimnego oleju dodać spirytus, rozgrzać wkładać precelki i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Ciasto podzielić na dwie części jedną wymieszać płynną czekoladą
Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Z ciasta utoczyć cienkie wałeczki połączyć dwa kolory
Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Formować precelki i odłożyć do wyrośnięcia
Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.