mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Smażony karp

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka ryba gości w mojej rodzinie na wigilijnym stole od bardzo wielu lat.

Smażony karp Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażony karp

 

 

Sposób przygotowania:

Smażony karp
Karpia oczyszczam z łusek, patroszę i myję. Kroję rybę w dzwonka. Oprószam każdy kwałek solą i pieprzem. Każdy dzwonek ryby obtaczam dokładnie w mące. Na patelni rozgrzewam olej, układam kawałki ryby i smażę je na niewielkim ogniu. Po kilku minutach smażenia dodaję po łyżeczce masła i dalej smażę karpia z obydwu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Rybę skrapiam na talerzu sokiem z cytryny. Podaję z ziemniaczkami i surówką.
Smażony karp
Na patelni rozgrzewam olej, kładę kawąłki ryby, dodaję masło
Smażony karp
Usmażone kawałki ryby wykładam na talerz, skrapiam sokiem z cytryny