Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Smażony ozorek cielęcy lub wołowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody i z sosem chrzanowym.

Smażony ozorek cielęcy lub wołowy

Składniki:

Smażony ozorek cielęcy lub wołowy

 

Sposób przygotowania:

Smażony ozorek cielęcy lub wołowy
Ozorek cielęcy lub ozór wołowy bardzo dokładnie umyć. Zagotować 1/5 litra wody i do wrzątku włożyć ozór oraz oczyszczoną włoszczyznę. Gotować 60-90 min. Z ugotowanego ciepłego ozora ściągnąć skórkę, pokroić skośne plastry grubości ok. 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, panierować, maczając kolejno w mące, rozbitym jaju i bułce tartej. Plastry usmażyć na tłuszczu na rumiany kolor.