RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

Smażony ryż biały

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

szybki dodatek do wielu orientalnych potraw.

Smażony ryż biały

Składniki:

Smażony ryż biały

 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu - najlepiej na sypko.
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2-3 suszone grzyby Shitake
  • jajko
  • Łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka osączone z zalewy kukurydzy
  • łyżka mrożonego zielonego groszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażony ryż biały
Cebulę drobno poszatkować, obrany imbir rozdrobnić podobnież czosnek. Zagotować małą ilość wody i wrzucić na 5 minut grzyby, które po ugotowaniu pozbawić ogonków. Wystudzić i pokroić na cienkie paski. W woku rozgrzać olej. Do gorącego wrzucić imbir, cebulę i czosnek. Szybko mieszając przez 30 sek. Dodać jajko, roztrzepać i ściąć mocno na jajecznicę. Dodać grzyby. Przemieszać, dodać sos sojowy, rozmrożony groszek i kukurydzę. Chwilę podsmażyć i dodać ryż. Mieszać przez ok. 2-3 minuty. Wrzucić do chińskich miseczek. Podawać gorący, jako dodatek do potraw dalekowschodnich.