Sposób przygotowania:
Smażony seler z orzechami
Przyrządzenie : Oczyścić pory,umyć,pokroić i na kawałki długości 5 centymetrów. Wrzucić na 10 minut do wrzącej,osolonej wody,odsączyć.Oczyścić paprykę,pokroić w drobną kostkę.Oczyścić seler,umyć,pokroić w plasterki 1 centymetrów,skropić połową soku z cytryny.Zagotować rosół z resztą soku cytrynowego.Wrzucić plastry selera,gotować 5 minut na małym ogniu,osączyć,rosół zlać do naczynia.Rozbełtać na talerzu jajko z solą,pieprzem oraz słodką papryką.Na drugim talerzu wymieszać płatki orzechów z bułką tartą.Trzeci talerz posypać 2 łyżkami mąki.Obtaczać plastry selera najpierw w mące,następnie w jajku,na koniec w bułce z orzechami. Rozgrzać tłuszcz na patelni,zrobić zasmażkę z reszty mąki,wlać pół szklanki rosołu i mleko,wymieszać. Dodać chrzan,całość gotować 10 minut na małym ogniu,stale mieszając. Rozprowadzić topiony ser w sosie. Całość doprawić solą,pieprzem i cukrem.Rozgrzać olej na patelni.Smażyć seler po 3 minuty z każdej strony.Posiekać natkę ( część odłożyć do dekoracji),dodać do sosu.Podawać seler z porami i sosem,danie posypać pokrojoną natką i pokrojoną papryką.