Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Smerfna Gwiazdka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto, które co prawda wymaga wkładu pracy, ale jego smak rekompensuje czas :)

Smerfna Gwiazdka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfna Gwiazdka

 

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 40 g margaryny

 

  • SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:
  • 1 litr zielonego soku typu Kubuś, Pysio
  • 2 budynie o smaku waniliowym

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

 

  • POZOSTAŁE:
  • 2 małe opakowania ciastek typu Delicje
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej

Sposób przygotowania:

Smerfna Gwiazdka
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka odstawiamy w chłodne miejsce. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, dość jasną masę dodając na koniec po łyżce lodowatej wody i miksując. Gdy cukier będzie niewyczuwalny ubijamy białka z solą na puszystą, sztywną pianę. Do żółtek dodajemy białka i sypkie składniki( wcześniej przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia). Na koniec wlewamy strumieniem rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sok zagotowujemy odlewając około 200 ml. W 200 ml rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się soku. Gotujemy aż do zgęstnienia i gorącą masę przelewamy na ciasto. Układamy na masie delicje czekoladą do góry i odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę wiśniową w 100 ml wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę przekładamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w około 300 ml wrzątku i odstawiamy aż się wystudzą. Następnie przelewamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia galaretki.
Smerfna Gwiazdka
Jasny biszkopt ścinamy z wierzchu i układamy w blaszce.
Smerfna Gwiazdka
Budynie gotujemy na ziemonym soku typu Pysio.
Smerfna Gwiazdka
Gorącą zieloną masę wykładamy na biszkopt.
Smerfna Gwiazdka
Ba masie układamy delicje czekoladą do góry.