SUPERPRZEPIS

Śmietanka z orzechów nerkowca

  • 2
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Śmietanka z orzechów nerkowca

Świetna alternatywa dla osób będących na diecie wegańskiej i unikających produktów mlecznych. Idealna do dań na słodko i tych wytrawnych.

Składniki:

Śmietanka z orzechów nerkowca

 

  • 60 g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych; odrobinę więcej niż 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60-80 ml wody (w zależności od preferowanej gęstości śmietanki)

Przykładowo do wersji na słodko:

  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu

Przykładowo do wersji na słono:

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • świeże zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śmietanka z orzechów nerkowca

Orzechy:

Śmietanka z orzechów nerkowca
Namoczone orzechy sprawią, że śmietanka będzie bardziej aksamitna.

Nerkowce należy zalać wodą i odstawić - najlepiej na całą noc.

Śmietanka:

Śmietanka z orzechów nerkowca
Śmietankę możemy zrobić gęstą lub rzadką - w zależności ile dodamy wody.

Namoczone orzechy należy przełożyć do misy blendera.

Dodać sól, sok z cytryny i świeżą wodę. Całość zblendować na idealnie gładką masę.

(Najlepiej jak woda dolewana jest stopniowo - do uzyskania pożądanej konsystencji)

W wersji słodkiej/słonej śmietankę należy wymieszać z odpowiednimi składnikami.

Przechowywanie:

Śmietanka z orzechów nerkowca
Z powyższych proporcji wychodzi słoiczek ze zdjęcia.

Gotową śmietankę przelać do słoiczka, nakryć - najlepiej folią spożywczą i wstawić do lodówki.