edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do babki możemy dodać dowolne orzechy, zaś polewę zrobić z ulubionej czekolady. Odpowiednia będzie zarówno gorzka, jak i mleczna

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca

 

Sposób przygotowania:

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a następnie krem orzechowy. Na zmianę dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać orzechy nerkowca i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Po około 20 minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce kuchennej. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Na koniec dosypać ulubione orzechy i wymieszać.
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Ciasto deliktanie wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.