Sposób przygotowania:
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a następnie krem orzechowy. Na zmianę dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać orzechy nerkowca i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Po około 20 minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce kuchennej. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
zbysiowa
edytaha
Bierz Madziu, smacznego :)
monikaT83
gosia56
edytaha