jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Śmietankowe galaretki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciasto na upalne dni

Śmietankowe galaretki

Składniki:

Śmietankowe galaretki

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • KREM:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 200 ml mleka
  • DEKORACJA:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • kawałeczki róznokolorowych galaretek
  • 1 dag rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowe galaretki
CIASTO: Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać i wylać do dużej tortownicy. Ciasto wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160-180 stop.C. przez 35 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu biszkopt przekroić na połowę i przełożyć kremem. Bitą śmietanę przygotować rozmieszać z 2 galaretkami, dobrze rozmieszać. Krem wstawić do lodówki na 20 minut. Schłodzony włożyć na biszkopt. Na nim ułożyć kawałki różnokolorowych galaretek, boki i wierzch obsypać rodzynkami i zalać galaretką wiśniową. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygniecia.