SUPERPRZEPIS

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kruche ciasto, pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia, że tarta jest niezwykle pyszna. Zapraszam.

Składniki:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Masa:

  • 2 jajka
  • 1 śmietana 18 % ( 330 g )
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka )
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami

Wykonanie ciasta:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na tartę.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Przygotowanie masy:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka )

Przygotowanie do pieczenia:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami
Przygotowujemy jabłka i układamy je na masie.

Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.

Pieczenie:

Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkami
Następnie przygotowaną tartę pieczemy do zrumienienia.nia.

Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.

Tagi:

tarta