Sposób przygotowania:
Śmietankowo - waniliowa tarta z jabłkamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Przygotowanie masy:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka )
Przygotowanie do pieczenia:
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.
Pieczenie:
Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.