Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Śmietankowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, kremowy sernik na kruchym spodzie, z lekką cytrynową nutą

Śmietankowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowy sernik

 

  • Spód:
  • 300 g kruchych herbatników,
  • 75 g stopionego masła,
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu wiaderkowego,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • 3 jajka,
  • opakowanie śmietany 18 %,
  • Polewa:
  • 150 g śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik
Spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Następnie przygotowaną masą wykładamy blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Spód pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Ser miksujemy, stopniowo dodając kolejno: jajka, mąkę, cukier, skórkę z cytryny i sok z niej wyciśnięty. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na przestudzony spód i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Sernik pieczemy przez około 60 minut. Po tym czasie zostawiamy go w wyłączonym piekarniku, żeby nie opadł. Polewa: Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i tak przygotowaną masą polewamy przestudzony sernik.
Śmietankowy sernik
Spód sernika przygotowujemy z herbatników i masła, pieczemy go przez 10 minut
Śmietankowy sernik
Na przestudzony spód wykładamy masę serową
Śmietankowy sernik
Sernik pieczemy przez około godzinę w 220 stopniach
Śmietankowy sernik
Przestudzony sernik smarujemy polewą ze śmietany i cukru pudru