Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Śmietanowa tarta resztkowa Dari

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po niedzielnym pieczeniu ciast zostały mi poniższe resztki - w zależności od tego czym ty dysponujesz, możesz upiec proste i smaczne ciasto.

Śmietanowa tarta resztkowa Dari

Składniki:

Śmietanowa tarta resztkowa Dari

 

  • 125 dag margaryny,
  • 1 jajko ,
  • 1 żółtko,
  • 70 dag cukru pudru,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • małe opakowanie kremówki lub mleczka kokosowego, bitej śmietany lub kremu z proszku np. do karpatki,
  • nadzienie - resztka dżemu, konfitury, bądź soku, 2 rządki gorzkiej czekolady lub trochę kakao

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowa tarta resztkowa Dari
Margarynę ucieraj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajko i żółtko a na końcu stopniowo mąkę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na min. 30min a najlepiej godzinę. Po upływie tego czasu uformuj pasujący do twojej blaszki kształt - keksówka bądź mała tartownica, na ciasto połóż srebrną folię i wysyp dowolną kaszę bądź groch. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stopni. Piecz ok. 15min. a następnie wyciągnij, pozbądź się folii z kaszą/ grochem i nałóż dżem, konfiturę bądź wylej trochę soku - wiśniowego bądź z czarnej porzeczki. U mnie to był sok pozostały po domowych konfiturach wiśniowych. Piecz do zarumienienia ciasta przez następne 20-25min (w zależności od piekarnika). Po przestudzeniu wyłóż bitą śmietaną, ubitą kremówką, mleczkiem kokosowym lub gotowym kremem do kremówki. Zetrzyj gorzką czekoladę bądź posyp kakao i włóż do lodówki. Gotowe :)Ps. Moja młodsza chrześnica wpisując tytuł zrobiła błąd i wpisała ,,Dari'' zamiast Darii ... :)