Sposób przygotowania:
Tarta z brzoskwiniami i wiśniami
Do zimnej palmy dodać cukier, cukier waniliowy, 1 żółtko, mąkę tortową i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i przenieść do natłuszczonej foremki do tarty. Docisnąć brzegi, a dno ponakłuwać gęsto widelcem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej jedno całe jajko i cukier puder, ubijać dalej razem. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Pozostałe białko z jednego jajka ubić na sztywno, wymieszać z masą śmietanową. Masę wylać na ciasto. Brzoskwinię odsączyć. Jak używamy świeżych brzoskwiń, to najpierw obrać je ze skórki i usunąć pestki. Brzoskwinie pokroić w półplasterki i ułożyć na masie. Między nimi ułożyć odsączone z kompotu wiśnie. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.