aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne lekkie ciasto dla każdego.

Śmietanowiec

Składniki:

Śmietanowiec

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Śmietana:
  • 1 litr śmietanki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Na blasze 25/36. Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy, gdy stężeją kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę słodzimy cukrem i dodajemy żelatynę mieszamy i odstawiamy. Gdy śmietanka zacznie tężeć dodajemy do niej pokrojone galaretki. Masę wykładamy na biszkopt i potrzepujemy wiórkami czekoladowymi.