Sposób przygotowania:
Śmietanowiec Milutkiej
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier a następnie żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną .Wykładamy na wyłożoną pergaminem średnią blaszkę i pieczemy 25 min w temp 160 * Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Krem: Galaretki wiśniową i agrestową rozpuszczamy osobno w 300 ml gorącej wody ,zostawiamy do ostygnięcia ,najlepiej je rozpuścić dzień wcześniej,gdy dobrze stężeją kroimy je na kawałeczki nożem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody około 80 ml zostawiamy do przestudzenia.W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno dodajemy puder a następnie ostudzoną żelatynę ,dodajemy pokrojone galaretki i tą masą przekładamy przekrojony placek i przykryć wierzchem ciasta. Ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 900 ml wody i gdy stężeją lekko wylewamy na placek i wkładamy na 2 godz do lodówki ,dekorujemy dowolnie lub kleksem bitej śmietany przed podaniem. Smacznego.Rada: Aby po upieczeniu biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika w blaszce "trzepnąć " go o podłogę z odległości około 20 cm od podłogi gwarantuję że nie opadnie:)
monikaT83
2milutka
Monisiu trochę wyobraźni i można cuda tworzyć...:)a ten prosty przepis jak but:)
edytaha
2milutka
Dzięki Edytko..:)