2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Śmietanowiec Milutkiej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lekkie puszyste ciasto z galaretkami...robię go z przyjemnością:)

Śmietanowiec Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec Milutkiej

 

 

 

  • Krem:
  • 1/2 litra śmietany kremowej 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa

 

  • Wierzch:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec Milutkiej
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier a następnie żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną .Wykładamy na wyłożoną pergaminem średnią blaszkę i pieczemy 25 min w temp 160 * Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Krem: Galaretki wiśniową i agrestową rozpuszczamy osobno w 300 ml gorącej wody ,zostawiamy do ostygnięcia ,najlepiej je rozpuścić dzień wcześniej,gdy dobrze stężeją kroimy je na kawałeczki nożem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody około 80 ml zostawiamy do przestudzenia.W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno dodajemy puder a następnie ostudzoną żelatynę ,dodajemy pokrojone galaretki i tą masą przekładamy przekrojony placek i przykryć wierzchem ciasta. Ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 900 ml wody i gdy stężeją lekko wylewamy na placek i wkładamy na 2 godz do lodówki ,dekorujemy dowolnie lub kleksem bitej śmietany przed podaniem. Smacznego.Rada: Aby po upieczeniu biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika w blaszce "trzepnąć " go o podłogę z odległości około 20 cm od podłogi gwarantuję że nie opadnie:)
Śmietanowiec Milutkiej
z jaj mąki i proszku do pieczenia robimy biszkopt
Śmietanowiec Milutkiej
po upieczeniu ,biszkopta przekroimy na pół
Śmietanowiec Milutkiej
gotowe galaretki kroimy nozem i mieszamy
Śmietanowiec Milutkiej
mieszamy galaretki z ubitą śmietaną i żelatyną wykładamy na placek