aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Śmietanowiec z piernikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny słodki placuszek na deser dla każdego! Ciasto jest w miarę szybkie w przygotowaniu dlatego warto go zrobić!

Śmietanowiec z piernikami

Składniki:

Śmietanowiec z piernikami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szkl kaszy manny
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżka margaryny
  • Śmietanka:
  • 1 litr śmietanki
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z piernikami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, po czym wlewamy żółtka i miksujemy na małych obrotach. Na końcu wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na foremkę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.

Śmietanka: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej gęstniejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Miksujemy chwilkę.

Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, gdy się zagotuje wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę mannę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje. Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek.

Masę lekko studzimy i wykładamy na chłodny biszkopt. Na jabłka wykładamy troszkę śmietanki i układamy na niej pierniczki jeden obok drugiego, całość zalewamy pozostałą śmietanką.

Wygładzamy wierzch i dekorujemy wiórkami czekolady.