Renia (Kot w kuchni)

Renia (Kot w kuchni)

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Dania dla dzieci

Śniadaniowe łódeczki z jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małe co nieco na śniadanie dla dzieciaków, a także fanów żeglarstwa:)

Śniadaniowe łódeczki z jajka

Składniki:

Śniadaniowe łódeczki z jajka

 

  • 1 szt jajko,
  • 2 plastry ser zółty,
  • 1 łyżka majonez,
  • 1 różyczka brokuł,
  • do smaku sól ziołowa Prymat,
  • do smaku pieprz,
  • do dekoracji papryka czerwona,
  • 3 liście sałata

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe łódeczki z jajka
1. Duże jajko ugotować, a potem wystudzić. W oddzielnym naczyniu ugotować różyczkę brokuła (może być inny dodatek np. szczypiorek, tuńczyk) i także wystudzić. 2. Jajko przekroić na pół, wyjąć żółtko i wymieszać je pokrojony drobno pokrojonym brokułem. Przyprawić. Wymieszać pastę i wypełnić nią połówki jajka. 3. Wyciąć trójkąty z sera żółtego, nadziać na wykałaczki wraz z kawałeczkiem świeżej papryki i wbić w jajeczne łódeczki. 4. Jajeczne łódeczki ułożyć na liściach sałaty.